Kiezen voor een mkb energiecollectief? Beter van niet

Het vinden van een passend energiecontract als mkb’er is niet heel moeilijk. Ben je echter op zoek naar de meest voordelige deal dan kost dat je wellicht wat meer tijd. De kans is groot dat je in die zoektocht een aanbieding voorbij ziet komen van een zogeheten mkb energiecollectief. In zo’n energiecollectief neem je samen met andere ondernemers mkb energie af voor een lagere prijs. Dat klinkt zo op het eerste gezicht ontzettend aantrekkelijk toch? Niemand betaalt immers graag te veel voor zakelijke energie voor zijn of haar bedrijf. Toch zitten er haken en ogen aan zo’n collectief voor mkb’ers, waardoor het minder aantrekkelijk is dan het lijkt. In dit artikel lees je er meer over.

Geld betalen voor deelname mkb energiecollectief

Wist je bijvoorbeeld dat je eerst geld moet betalen om mee te ‘mogen doen’ aan een energiecollectief. Iedere ondernemer die lid wil zijn van een mkb energiecollectief betaalt als het ware een soort entreegeld. Dit doe je vooraf, terwijl je nog niet precies weet wat de voordelen van dat collectief zullen zijn. Zo weet je bijvoorbeeld nog niet of en hoeveel geld je uiteindelijk kunt besparen op je zakelijke energierekening. Dat is an sich natuurlijk heel vreemd: waarom zou je eerst geld gaan betalen om vervolgens pas misschien van kortingen te kunnen profiteren? Je weet op deze manier nooit zeker of je wel daadwerkelijk voordeliger uit bent. Het feit dat je entreegeld moet betalen voor een mkb energiecollectief is misschien wel de grootste reden om niet mee te doen aan zo’n collectief. Je kunt beter zelf op zoek gaan naar een goede energiedeal en zo geld besparen op je zakelijke energiecontract.

Nooit energiecontract op maat bij mkb energiecollectief

Een ander nadeel van een mkb energiecollectief is dat je altijd met een groep ondernemers in hetzelfde energiepakket zit. Dat betekent dat iedere deelnemer aan dat collectief gebruik maakt van dezelfde basis energie. Wanneer je veel verbruikt per maand en je door een energiecollectief minder hoeft te betalen voor je zakelijke energie is dit een groot voordeel. Maar: verbruik je gemiddeld of in verhouding weinig energie op maandelijkse basis dan is de kans groot dat je veel duurder uit bent in een mkb energiecollectief. Ga maar eens na: het is eigenlijk heel gek dat je exact hetzelfde energiepakket hebt als je buurman die ook in dat collectief zit, maar die een heel ander bedrijf heeft. Misschien beschikt jouw bedrijf slechts over enkele tafels met laptops, terwijl de buurman over een drukkerij of een ander energieslurpend bedrijf beschikt. Kortom: omdat je niet van energie op maat kunt profiteren, is een mkb energiecollectief zeker geen aanrader.

Nooit het complete aanbod bij energiecollectief

Tot slot is het interessant om te weten dat niet ieder energiebedrijf dat zakelijke energie levert in Nederland meedoet met dit soort collectieven. Dat betekent dat je nooit de keuze hebt uit het complete aanbod, omdat er al een deel afvalt. Dat betekent ook dat het dus zomaar kan zijn dat je ergens goedkoper uit bent, bij een energieleverancier die een beter aanbod heeft maar niet meedoet met mkb energiecollectieven. Er zijn dus wel genoeg redenen op te noemen waarom je beter zelf op zoek kunt gaan naar een passende energiecontract voor je bedrijf. Je kunt vandaag de dag heel simpel en snel tot een voordelige energiedeal komen. Gebruik daarvoor een zakelijke energievergelijker zoals je die op energie-zakelijk.nl vindt. Met zo’n vergelijker scoor je altijd een compleet aanbod van energiedeals die op jouw jaarlijkse verbruik zijn gebaseerd. Over zakelijke energie op maat gesproken. Dat wil je toch veel liever dan een willekeurig energiepakket bij een mkb energiecollectief? Op die manier krijg je in ieder geval sowieso waar voor je geld.

Laatste Artikelen

Gerelateerde Artikelen