Als ondernemer wil je maar een paar dingen, waaronder goed scoren met je bedrijf en zo min mogelijk betalen voor je zakelijke energie. De maandelijkse energierekening voor de zaak is naast de huur van een kantoor of bedrijfspand de grootste kostenpost voor menig bedrijf in Nederland. Daarom zijn veel ondernemers op zoek naar handige bespaartips om goedkope zakelijke energie te kunnen scoren. Gelukkig is er een aantal eenvoudig toe te passen tips waarmee je binnen no time een voordelig energiecontract kunt scoren. Je raadt het misschien al: hieronder lees je alles over het beste uit je bedrijf halen met goedkope zakelijke energie.
Gebruik een zakelijke energievergelijker
Wanneer je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel is het je vast al eens overkomen dat je gebeld wordt door energiebedrijven die met een ‘aantrekkelijk’ aanbod komen op het gebied van zakelijke energie. Natuurlijk kun je eens kijken wat zij te bieden hebben, maar wanneer je de zekerheid wilt hebben op écht goedkope energie is het aan te raden om zelf aan de slag te gaan. Vandaag de dag hoef je niet meer urenlang verschillende websites van energiebedrijven af te zoeken voor een goede deal. In plaats daarvan kun je een zakelijke energievergelijker gebruiken waarmee je binnen enkele seconden al weet welke deals er voor jouw verbruik te vinden zijn. Met zakelijk energie vergelijken krijg je altijd een heel compleet overzicht van aanbiedingen, zodat je 100% zeker weet dat je nooit te veel betaalt voor je energie.
Kies niet voor een MKB collectief
Tijdens je zoektocht naar een passend energiecontract zul je zien dat je een aanbod van een MKB energiecollectief tegenkomt. Er zijn wisselende verhalen over dergelijke collectieven. Wanneer je het goedkoopste zakelijke energiecontract wilt scoren, is het in ieder geval niet aan te raden om voor zo’n collectief te gaan. In een MKB energiecollectief neem je samen met andere MKB’ers energie af voor een pakketprijs. Hierbij wordt echter nooit het hele aanbod van zakelijke energie meegenomen, waardoor je niet de zekerheid hebt dat je het goedkoopst uit bent. Wat ook vreemd is, is dat je geld moet betalen voordat je ‘mee mag doen’ met een MKB energiecollectief. Zie het als een soort entreegeld; nadat je betaald hebt, ding je pas mee voor een energiedeal. Waarom zou je eerst geld betalen om vervolgens pas te profiteren van een eventuele aanbieding? In dat geval kun je wederom beter zelf energie vergelijken. Op Minder.nl vind je zo’n handige zakelijke energievergelijker.
Check de opzegtermijn en einddatum van je contract
Tot slot is het verstandig om bij het afsluiten van een zakelijk energiecontract al te kijken naar de opzegtermijn en de einddatum ervan. Dat klinkt wellicht een beetje dubbel om dat al bij het begin te doen, maar dit kan je op termijn duizenden euro’s per jaar schelen. Ieder energiebedrijf hanteert een andere opzegtermijn: de één heeft een termijn van 30 dagen en de ander een termijn van 3 maanden. Zeg je je energiecontract te vroeg of te laat op dan krijg te maken met hoge tarieven. Je wilt je contract niet te vroeg opzeggen, omdat je dan een opzegboete krijgt. Dat is een bedrag dat je moet betalen voor de energie die je nog af had moeten nemen. Zeg je je contract te laat op, dus na de einddatum, dan mag je zakelijke energie stilzwijgend verlengd worden. Dat gebeurt helaas niet tegen dat scherpe aanbiedingstarief waarvoor je je contract had afgenomen, maar voor hoge verlengingstarieven. Check dus vooraf al precies het moment wanneer het tijd is om je contract op te zeggen en zet deze datum met uitroeptekens in je agenda. Alleen zo betaal je het minst voor je zakelijke energie.